Haber nedir?
Daha önce bilmediğimiz yeni ilginç bir olayın haberci medyada yayınlanmış halidir
Peki her yeni olay habere dönüşebilir mi?
Her şeyden önce haber gerçek olmalıdır Başka bir deyişle ilk kez duyduğumuz dedikodular veya söylentiler doğruluğu ispatlanana kadar habere dönüştürülemez
Doğru olan her yeni olay haber olabilir mi?
Hayır Yeni bir olayın haber olabilmesi için içinde bazı haber değerlerini barındırması gerekir Çok sayıda insanı ilgilendirmeyen ve ilginç olmayan olaylar haber olamaz Bir olayın habere dönüşecek kadar önemli olup olmadığını anlamak için şu kıstaslara bakarız
Örnek
Şok
(Başbakan'ın ölümü/Savaş)
Gibi
Habercilik nedir haberci kimdir?
Gazetecilik kamuoyunu doğru çok yanlı çok boyutlu hızlı inanılır ve güvenilir bir şekilde bilgilendirmek mesleğidir Demokratik toplumlarda haberci medyanın asli görevi
mevcut siyasi-iktisadi iktidara karşı kamuoyunun safında bir karşı iktidar olmaktır. Halk adına
halk için yapılanları duyurmak
sorgulamak ve kitleleri uyarmak
gazetecinin birinci amacıdır. Bu amaç
gazeteciye her zaman gerçeğin peşinde olmak gibi bir sorumluluk yükler.
Gazetecilik
doğası gereği
vicdan sahibi insanların yapabileceği bir meslektir. Başkalarının acılarını
sıkıntılarını
dertlerini kendisine dert edinmeyen
bunlara çözüm bulmaya çalışmayan kişiler gazetecilik yapamaz. Nitekim
gazeteci için kullanılan bir başka tanımlama şudur: "Gazetecilik acı içinde yaşayanları rahatlatmak; rahat içinde yaşayanlara acıyı tanıtmak mesleğidir." Dolayısıyla gazeteci
varoluşu nedeniyle öncelikle ezilenin
gözden ırak tutulanın
dışlananın yanında olmalıdır. Dışlayan
ezen ve gözden ırak tutanla ters düşmek pahasına da olsa.
Gazeteci
kamuoyunu bilgilendirmeye çalışırken toplumun çeşitli kesimlerinden insanlarla ilişkiler kurar. Politikacılar
sanatçılar
üst düzey bürokratlar ve popüler yıldızlarla aynı mekanlarda olabilir gazeteci. Onları kendi mekanlarında ziyaret edebilir
saatlerce baş başa kalarak röportajlar yapabilir. Mesleğin doğasından gelen bu ilişki biçimi
kimi zaman gazeteciler tarafından yanlış bir biçimde "kendilerine özel" bir ilişki olarak algılanabilir. Bu doğru değildir. İnsanlar gazetecilerle temsil ettikleri yayın kuruluşunun temsilcisi olarak ilişki kurarlar. Bu nedenle
gazetecilik adına kurulan ilişkileri şahsi menfaatler adına kullanmak
çıkar sağlamak yanlıştır.
Gazeteci
bir olayı habere dönüştürürken;
- Gerçeğin özünü yakalamaya çalışır
- Aktarımların kökenine iner
- Varolan detaylardan hiç birisini yok saymaz
- Kimseyle aynı fikirde olduğunu belirtmez
- Hiç bir bilgiden kendince sonuçlar çıkarmaz
- İnsanları ve olayları tek tipleştirmez
- Yargılamaz
- Dışlamaz
Tanıtım Anlatım Bundan İbarettir Elimden Geldiği Kadar İyi Anlatmaya Çalıştım İnşallah Anlamışınızdır
Daha önce bilmediğimiz yeni ilginç bir olayın haberci medyada yayınlanmış halidir
Peki her yeni olay habere dönüşebilir mi?
Her şeyden önce haber gerçek olmalıdır Başka bir deyişle ilk kez duyduğumuz dedikodular veya söylentiler doğruluğu ispatlanana kadar habere dönüştürülemez
Doğru olan her yeni olay haber olabilir mi?
Hayır Yeni bir olayın haber olabilmesi için içinde bazı haber değerlerini barındırması gerekir Çok sayıda insanı ilgilendirmeyen ve ilginç olmayan olaylar haber olamaz Bir olayın habere dönüşecek kadar önemli olup olmadığını anlamak için şu kıstaslara bakarız
Örnek
Şok
(Başbakan'ın ölümü/Savaş)
Gibi
Habercilik nedir haberci kimdir?
Gazetecilik kamuoyunu doğru çok yanlı çok boyutlu hızlı inanılır ve güvenilir bir şekilde bilgilendirmek mesleğidir Demokratik toplumlarda haberci medyanın asli görevi
Gazetecilik
Gazeteci
Gazeteci
- Gerçeğin özünü yakalamaya çalışır
- Aktarımların kökenine iner
- Varolan detaylardan hiç birisini yok saymaz
- Kimseyle aynı fikirde olduğunu belirtmez
- Hiç bir bilgiden kendince sonuçlar çıkarmaz
- İnsanları ve olayları tek tipleştirmez
- Yargılamaz
- Dışlamaz
Tanıtım Anlatım Bundan İbarettir Elimden Geldiği Kadar İyi Anlatmaya Çalıştım İnşallah Anlamışınızdır