Dünyayı değiştiren harita

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Romantiqs
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Konu Yazar

Romantiqs

<marquee><b>Be Sober Zagmys Man Named King Of The
Haz
444
12
200206.jpg


Amerika kıtası tarih sahnesine ilk kez bu haritayla çıktı.

Yaklaşık 500 yıl önce 1507’de, iki Alman akademisyen Martin Waldseemüller ve Matthias Ringmann’ın Fransa’nın dağlarındaki üslerinde hazırladığı bir harita, bugün “Dünyayı Değiştiren Harita” diye anılıyor.

VESPUCCİ ONURUNA..
Waldseemüller ve Ringman, 1507’de yayımladıkları "Kozmografi’ye Giriş" adlı eserlerinde dünyanın yalnızca Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından ibaret olmadığını, İtalyan tacir Amerigo Vespucci tarafından daha önce varlığı bilinmeyen dördüncü bir bölgenin daha keşfedildiğini ilan etmiş ve bu bölgeye Amerigo Vespucci’nin onuruna “Amerika” adını vermişti.

1000'İN ÜZERİNDE BASILDI, BUGÜN SADECE 1 TANE
Kristof Kolomb’un Atlantik’teki ilk yolculuğundan 15 yıl sonra hazırlanan harita, Avrupalıların dünya hakkındaki görüşlerini derinden değiştirecek ilklere sahipti. Amerika’ya adını vermesinin ötesinde harita “Yeni Dünya”yı Kolomb, Vespucci ve diğer kaşiflerin son nefeslerinde bile ısrarcı olabilecekleri “keşfedilen bölgenin Asya’nın doğu kıyıları olduğu” iddiasına aykırı olarak ayrı bir kıta olarak gösteriyordu.
Haritada gizemli bir şekilde Ferdinand Magellan’ın daha sonra adını vereceği Pasifik okyanusunun varlığına da işaret ediyordu. Döneminde okullarda asılması için 1000’in üzerinde basılan haritadan bugün yalnızca bir tane kaldı ve o kopya da ABD’nin başkenti Washington’daki Kongre Kütüphanesi’nde korunuyor. Bu haritanın satışa çıkarılsa en az 10 milyon dolar edebileceği belirtiliyor.
 
Geri
Üst Alt