'Ağlayan Türkiye' Fotoğraf Sergisi

IPORT4K4LI

Member
Reaction score
6
Web sitesi
www.kocuce.net
Atatürk fotoğraflarından oluşan arşivini Anadolu Ajansı'nın (AA) kullanımına açan yazar Hanri Benazus'un, Büyük Önder Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938'den, naaşının Anıtkabir'e taşındığı 10 Kasım 1953'e kadar geçen süre içindeki 300 fotoğrafı, İstanbullularla buluştu.

AA ve Milli Saraylar Daire Başkanlığının katkılarıyla düzenlenen sergi, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Daire Başkanlığı binasının alt katında açıldı.

Serginin açılışını TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Bengi, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Hanri Benazus ve eşi Sevgi Tanrısever Benazus yaptı.

Açılışta konuşan Nevzat Pakdil, Türk milletinin fertlerine bu eserleri kazandırdığı ve geçmişle olan beraberliği sağladığı için AA'ya ve Benazus'a teşekkür etti.

Hanri Benazus açılışın ardından Pakdil'e sergiyi gezdirdi ve fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

Hanri Benazus, arşivinde, 10 Kasım 1938 ile 10 Kasım 1953 arasındaki döneme ait 1200 fotoğraf bulunduğunu belirterek, sergide yaklaşık 300 fotoğrafın yer aldığını söyledi.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938'de çekilen fotoğraflarla başlayan serginin, Atatürk'ün naaşının Dolmabahçe Sarayı'nda katafalka konularak halka açıldığı 16 Kasım 1938 tarihindeki fotoğraflarla devam ettiğini kaydetti.

Benazus, sergide, Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'ndan alınan cenazesinin önce Sarayburnu'na, oradan da Yavuz Zırhlısı ile Kocaeli'ne götürüldüğü 19 Kasım 1938 ve cenazenin Kocaeli'nden Ankara'ya yolcu edildiği 20 Kasım 1938 tarihlerinde çekilen fotoğrafları ile Atatürk'ün naaşının Ankara'ya ulaştığı, Meclis binası önündeki katafalka konulduğu ve ardından Etnoğrafya Müzesine getirildiği 21 Kasım 1938'e ait fotoğrafların bulunduğunu kaydetti.

Hanri Benazus, serginin, Atatürk'ün cenazesinin, Etnografya Müzesi'nden alınarak, 10 Kasım 1953'de Anıtkabir'e taşınmasını anlatan fotoğraflarla tamamlandığını anlattı.

Serginin kronolojik bir sıra izlediğini belirten Benazus, sırayı takip eden izleyicilerin işin manasını daha iyi anlayacaklarını kaydetti.

-''LEBLEBİLERİNİ YÜRÜTTÜM''-

Fotoğrafların 63 yıllık birikimi olduğunu belirten Benazus, ''Bende 4 bin 800 Atatürk fotoğrafı var. 1200 Atatürk'ün cenazesine ait fotoğraf, bin 500 Çanakkale fotoğrafı var. 17 yaşından beri toparlıyorum'' dedi.

Benazus, Atatürk'ün fotoğraflarını toplama merakının çok küçük yaşlarda başladığını ifade ederek, ''Küçükken Atatürk'ün masasındaki avam tabiriyle leblebilerini götürdüm. Atatürk ile masasında birebir bulunduğum için bir özellik oldu. O zamanki hayranlığım tutkuya dönüştü ve bugüne geldim'' diye konuştu.

Bugüne gelişinde eşinin büyük etkisi olduğunu vurgulayan Benazus, duygularını ''Onun destekleri olmasa bu kadar yayılmam mümkün değildir. Şu anda en azından Türkiye çapında 17-18 sergi açık. Bugün Florya Köşkü'nde ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde, akşam da Antalya'da sergi açacağım'' diyerek dile getirdi.

-''TAKDİR EDİLECEK İSİMLERİN BAŞINDA''-

AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Bengi de Hanri Benazus'un, Türkiye'de gerçekten takdir edilecek isimlerin başında gelen bir koleksiyoncu olduğuna işaret etti. Bengi, Benazus'ta çok özel Atatürk fotoğrafları bulunduğunu söyledi.

Hanri Benazus ile AA İzmir Bölge Müdürlüğü ve fotoğraf servisindeki çalışanları vasıtasıyla tanıştıklarını ifade eden Bengi, şöyle konuştu:

''Benazus, ilk görüşmemizde Kurumumuza gerçekten çok büyük ilgi gösterdi. Koleksiyonunda yer alan Atatürk fotoğraflarının kullanımı konusunda AA ile iş birliği yapabileceğini söyledi ve bu çerçevede bir protokol imzaladık. Protokol sonucunda kendisiyle Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara'da 'Gülen ve Gülümseyen Atatürk', 10 Kasım dolayısıyla da 'Ağlayan Türkiye' konulu fotoğraf sergileri açılmasını planladık. O istikamette bu sergi oluştu. Ankara'da AA Sanat Galerisi'nde açılan 'Gülen ve Gülümseyen Atatürk' fotoğrafları çok büyük izleyici tarafından takip edildi. Sergiye, televizyon kanallarımız, gazetelerimiz çok büyük ilgi gösterdi. Basın aracılığıyla AA Sanat Galerisi'ndeki sergi tüm Türkiye'ye yayıldı ve çok büyük beğeni topladı.''

Serginin açılışına imkan sağlayan TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına teşekkür eden Bengi, ''Dolmabahçe'de böylesine özel bir serginin açılması takdire şayan'' dedi.

''Ağlayan Türkiye'' sergisi, 15 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

Geri
Üst Alt